Zdravlje

Sačuvajte zdravlje zimi – kako da ojačate imuni sistem?

Ako ste krhkog zdravlja ili jednostavno želite da se sačuvate se bolesti, prehlada i raznih parazita ove zime – potrebno je da radite na jačanju imuniteta.

Snažan imuni sistem je naša odbrana od svih tegoba, lakših i teških oboljenja i barijera koja održava naš organizam u optimalnom zdravlju. Postoje razne strategije i metode da se imunitet ojača bez lekova. Pored korisnih i zdravih navika u ishrani, tu je i kvalitetan san, redovna fizička aktivnost i hidratacija.   

Ako se prehladite sa jačim imunološkim sistemom, lakše ćete se boriti protiv infekcija. Zbog toga predstavljamo nekoliko dragocenih stvari koje možete učiniti za svoj imunitet i zdravlje. Pročitajte.

Zdrava ishrana – abeceda zdravlja

Zdrava ishrana je neophodna za jačanje imunološkog sistema. Hranljive materije koje su nam potrebne nalaze se u više obroka bogatih proteinima i sa malo ugljenih hidrata. Takođe su nam potrebne zdrave masti, voće, a naročito citrusi, zatim povrće, integralne žitarice i zdravi ugljeni hidrati.

Uravnotežena ishrana nam daje vitamine koji su nam potrebni kako bismo osigurali da naše imunološke ćelije imaju neophodna sredstva za borbu protiv infekcije. Najbolji vitamini za jačanje imunološkog sistema vitamin B6, vitamin C, vitamin E i cink. Ujedno, cink pomaže u ublažavanju simptoma prehlade. 

Osobe koje imaju problema sa probavnim traktom i parazitima, posebno bi trebalo da se pozabave detoksikacijom organizma. Zdrava hrana je naravno jedan od načina da se telo očisti od bakterija, parazita i gljivica. Od velike pomoći može da bude prirodni preparat kao što je anti-parazit formula, koji sadrži pelin, crni orah, klinčić i Zeolit K-96. Korišćenje ove terapije u trajanju od mesec i po dana, u kombinaciji sa 5 zdravih, raznovrsnih obroka za rezultat će imati zdrav organizam, spremniji da se bori sa spoljnim faktorima.

Fizička aktivnost – baza jakog imuniteta

Jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti za svoje zdravlje jeste redovna fizička aktivnost. Ljudsko telo je programirano za kretanje, a neki od benefita na koje možemo računati su normalizovanje krvnog pritiska i ublažavanje stresa. Upravo optimalan krvni pritisak olakšava našem cirkulatornom sistemu da brzo reaguje kada zarazna bolest uđe u telo. Redovno vežbanje takođe pomaže organizmu da se bori protiv srčanih bolesti.

Postarajte se da svakoga dana vežbate najmanje pola sata. Ne mora to biti trening jakog inteziteta, naprotiv. Umerene vežbe poput šetnje, joge i planinarenja su sasvim dovoljne da ubrzate cirkulaciju i podstaknete proizvodnju belih krvnih zrnaca, odnosno leukocita – ćelija koje štite organizam od bolesti.

Kvalitetan san regeneriše imuni sistem

Ako želite jak imunitet neophodno je da uspostavite rutinu kvalitetnog i redovnog sna. Kada se dovoljno naspavamo, dajemo našem imunološkom sistemu vremena da se oporavi i regeneriše. Prema tome, ne treba nikako zanemariti značaj noćnog spavanja bez prekida.

Obezbedite sebi sedam do osam sati sna svake noći. Neki od načina da se to postigne jesu dobre večernje rutine. Ostavite telefon, laptop i deuge elektronske uređaje van sobe za spavanje. Umesto pregledanja društvenih mreža u krevetu radije izaberite čitanje knjige. Kreirajte rutinu relaksacije – možda to može biti stavljanje maske na lice, ispijanje šoljice čaja za opuštanje, meditacija ili vežbe joge. U svakom slučaju, uradite bilo šta što vam može pomoći da uspostavite i održite redovan raspored spavanja.

Pranje ruku – higijena kao preduslov za jak imuni sistem

Napravite naviku da perete ruke svaki put kada dođete kući ili koristite kupatilo. Naravno, pranje ruku pre i posle svakog obroka se podrazumeva. Koristite toplu vodu i sapun i trljajte ruke najmanje 20 sekundi. Pokušajte da ne dodirujete lice kada ste napolju. 

Higijena je važan preduslov za jak imuni sistem i obuhvata negu čitavog tela. Prema tome, uz redovno i pravilno pranje ruku ne zaboravite i svakodnevno tuširanje – voda, kao što ćemo uskoro saznati – igra krucijalnu ulogu u jačanju imuniteta. 

Hidratacija – za bolju odbranu tela

Naše telo ne može da preživi bez vode. Voda igra toliko važnih uloga u našim telima, posebno kada je u pitanju funkcija imuniteta. Prvenstveno prenosi kiseonik do naših ćelija i izbacuje bakterije i toksine koji izazivaju infekcije. 

Važno je da ostanete hidrirani kako bi vaš imuni sistem mogao da ostane na najvišem nivou. Konzumiranje 8 do 10 čaša vode dnevno je neki optimum. Ujedno, pokušajte da ograničite konzumaciju alkohola i izbegavajte pušenje, jer obe aktivnosti mogu dovesti do dehidratacije.

Nizak nivo stresa za snažan imunitet

Možda je najteže, al ii najznačajnije za imuni sistem da smanjimo količinu stresa pod kojom smo svakodnevno. Kada je naše telo pod stalnim stresom, prelazi u režim preživljavanja. Ovaj odgovor na stres potiskuje vaš imuni sistem, što otežava borbu protiv infekcije. Prema tome, i više je nego korisno raditi na pronalaženju strategija i tehnika za ublažavanje stresa

Neke od metoda za opuštanje su joga i meditacija. Premda je joga oblik vežbanja, postoje i vrste joge koje se fokusiraju na sporo kretanje, istezanje i duboko disanje – što su najbolji načini za smanjenje anksioznosti i stresa.

Meditacija takođe može da smanji stres, anksioznost i hronični bol, ali i da poboljša san, nivo energije i raspoloženje. Da biste meditirali, porebno je da pronađete mirno mesto na kom ćete se udobno smestiti i usredsrediti na neku reč, frazu, objekat ili jednostavno – sopstveno disanje. Ako ste početnik, možete koristiti i neku od vođenih meditacija.

Vežbajte duboko disanje i tako “uključite” prirodnu sposobnost tela da se opusti. Ovom strategijom postiže se stanje dubokog odmora koje može da promeni način na koji naš organizam reaguje na stres. Duboko disanje zapravo šalje više kiseonika u mozak i smiruje deo nervnog sistema koji upravlja našom sposobnošću da se opustimo.

Smeh i razgovor su korisne metode za ublažavanje stresa. Kada se smejemo unosimo više kiseonika – naše srce, pluća i mišići dobijaju podsticaj i kao rezultat, telo oslobađa hormone dobrog osećaja, tzv. hormone sreće. Smeh poboljšava naš imuni sistem, smanjuje bol i poboljšava raspoloženje na duži period.

Razmislite o uzimanju suplemenata

Multivitamini mogu biti od velike pomoći za jačanje imunološkog sistema tokom cele godine. Pokazalo se da povećana konzumacija cinka pomaže u borbi protiv respiratornih virusa, dok dodatni vitamini C, D i B12 mogu biti korisni ako osećate da ne možete da se izborite sa hladnim vremenskim uslovima.

Takođe, vitamin D nam je više potreban zimi pošto smo manje izloženi sunčevoj svetlosti, a ima pozitivan uticaj na imuni sistem.

Izgradite zdrav imuni sistem

Ove zime važno je dati prednost jačanju imunog sistema. Najbolji načini za jačanje imunološkog sistema su da ostanete hidrirani, da se dobro naspavate, da se zdravo hranite, smanjite stres i ostanete aktivni. Uključite suplemente i prirodne preparate u borbu za svoje zdravlje i zaboravite na dosadne prehlade i tegobe koje dolaze sa hladnim vremenom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *