Zdravlje

Bol u leđima – postoji li trajno rješenje?

Bolovi u leđima

Od svih bolova, bol u leđima je najčešća, ali isto tako najčešće i zanemarena. Bol može biti mala, skoro neprimjenta no uvijek prisutna ili akutnog karaktera, posebno izražena pri nekim određenim pokretima ili položajima tijela. Bolovi zahvaćaju sve dobne skupine a uzroci mogu biti razni, ponekada profesionalno uvjetovani a ponekada i kao posljedica traume. Bol u leđima može biti takvog karaktera i intenziteta da uzrokuje gubitak radne sposobnosti i jedan je od najčešćih uzroka onesposobljenosti kod osoba mlađih od 45 godina.

Sami uzroci boli mogu biti razni no najčešći i najproblematičniji je pritisak (kompresija) na živac, na nekom od djelova kralježnice uzrokovan diskus hernijom – oboljenjem za koji većina pacijenata nisu ni svjesni da imaju dok bolovi ne počnu ozbiljno utjecati na njihovu funkcionalnost. Postoji mnogo imena za probleme kralježnice, poput “išijas”, “lumbago” i slični, no kod svih bolovi su uzrokovani istim ili sličnim razlozima.

Discus hernia ili prolaps diska je jedno od češćih oboljenja pacijenata Rehabilitacije Nova, i uzrok bolova u svim dijelovima kralježnice. Hernija diska ili točnije prolaps samog intervertebralnog diska označava “puknuće” fibrozne ovojnice. Tipičan nalaz kod hernije lumbalnog diska u većine pacijenata Rehabilitacije Nova podrazumijeva:

  • bol izraženija u nozi nego u leđima i pojačava se pri napinjanju
  • bol varira od blage do izrazito oštre jake boli u leđima ili vratu
  • osjećaj trnjenja u ekstremitetima, pareze
  • osjećaj obamrlosti
  • mišičnu slabost

Kod kompresije živaca vratne kralježnice simptomi su isti no i drugi poput:

  • vrtoglavice
  • suženja vidnog polja
  • glavobolje
  • bolovi u vratu, rukama
  • trnjenje ruku,

Liječenje klasičnim fizikalnim metodama ponekad ne daje maksimalne željene rezultate. Problem je što navedene metode djeluju na ublažavanje tegoba, ali ne i na uzrok samog problema, a to je mehanički pritisak na korijen živca. Kada više ne djeluju ni tablete, ni injekcije, ni fizikalna terapija, tada se obično preporučuje operativni zahvat, nažalost – sa upitnim rezultatom.

Prije mogućeg operativnog zahvata treba svakako probati neoperativnu terapiju kako bi se operacija izbjegla, kao i moguće postoperativne komplikacije te duga i skupa rehabilitacija.

Simptomi bola u leđima

Bolovi u donjem dijelu leđa najčešće nastaju nakon određenog pokreta, kod naginjanja, uvijanja ili podizanja. Bol može uslijediti odmah nakon pokreta ili idućeg jutra. U određenim položajima može se znatno povećati, pa i širiti uz nogu (išijas).

Prvi bolovi u donjem dijelu leđa obično se osjete već između dvadesete i četrdesete godine života, a nerijetko se bol nastavlja pojavljivati kroz čitav život, pri čemu su ponavljajuće epizode sve bolnije.

Bol u leđima može uticati na kvalitetu sna, pa je tako ljudima koji pate od bolova potrebno više vremena kako bi zaspali, san je nemiran uz česta buđenja što dovodi do umora i neispavanosti tokom dana. Posljedično se mogu javiti i simptomi depresije ili anksioznosti.

Uzroci bolova u donjem dijelu leđaVećina bolova u leđima nema jasan uzrok, ali se pretpostavlja da je riječ o manje značajnim ošteženjima mišića ili kostiju, istegnuća ligamenata ili mišića i uganućima zglobova.

Određeni faktori mogu doprinijeti boli u donjem dijelu leđa, kao što su gojaznost, pušenje, stres, neispravno držanje tijela i loš položaj pri spavanju.

Uzroci takođe mogu biti:

osteoartritis,
reumatski artritis,
degeneracija diska,
hernija diska,
fraktura pršljenova,
infekcije ili tumor kičme.

Žene mogu trpiti bolove u donjem dijelu leđa zbog endometrioze, ciste ili tumora na jajnicima ili fibroma maternice. Zbog promjena u držanju tijela i centra gravitacije, svaka druga trudnica osjeća bolove u tom predjelu.

Problem koji pogađa 40% ljudi

Bolovi u donjem dijelu leđa (krstobolja, lumbago) česti su poremećaji mišića i kostiju leđa, a zahvaćaju gotovo 40 % ljudi tokom života. Krstobolja je akutna ako traje manje od 6 sedmica, a kronična ako traje više od 12 sedmica.

Rizičnu skupinu za razvoj boli u donjem dijelu leđa čine sve osobe koje rade teške fizičke poslove ili suprotno, osobe čiji posao zahtijeva neprekidno sjedenje, osobe s osteoporozom ili nekom drugom anomalijom kičme, osobe koje su imale operativan zahvat na kičmi i osobe starije životne dobi.

Svakodnevno sjedenje na poslu dodatno pogoršava problem

Nepravilno (lijevo) i pravilno (desno) sjedenje za računarom.

Bol u leđima jedan je od najčešćih razloga odlaska doktoru. Ipak, ako istoriju bolesti i fizikalni pregled ne upućuju na neku određenu bolest kao uzrok, izbjegava se slikovna dijagnostika kao što je rendgen, CR ili MRI kako bi se izbjeglo ozračivanje pacijenta.

Da li je operacija riješenje za bol u leđima

Operativnim zahvatom (ovisno o metodi) uklanja se prolabirani segment i, ukoliko je potrebno, učini se fuzija (spajenje segmenata tj. pršljenova).

Nakon operativnih zahvata pacijenti navode brojne nemjerljive simptome: jutarnja ukočenost, migrirajući bolovi koji nisu lokalizirani samo u lumbalnoj kičmi, već se javljaju i kukovima, koljenima i drugim dijelovima kičmenog stuba.

Prirodan izbor je uvijek dobro rješenje, pogotovo kada se koristi preventivno i prije nastanka ozbiljnije povrede leđa. Uz redovno i dugotrajno korištenje prirodnih preparata poput Švedske masti, moguće je u velikoj mjeri smanjiti i spriječiti loše uticaje na zdravlje leđa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *