Zanimljivosti

Kako je Tigrova trava dobila naziv?

Zelena biljka gotu kola, poznata i pod nazivom centela, pripada porodici štitarki i raste u tropskim krajevima. Na vlažnom tlu može se uzgajati i kod kuće. U ajurvedskoj medicini ona se ubraja među najvažnije ljekovite biljke – prema legendi su se ranjeni bengalski tigrovi valjali u njenim listovima da bi zaliječili rane. Otuda i jedan od naziva za ovu biljku: »tigrova trava«.

Porijeklo naziva

Naziv cica je zapravo nadimak sa njeno naučno latinsko ime: centella asiatica. Njen narodni naziv je tigrova trava, zato što se tigrovi valjaju po njoj kako bi zacijelili rane. Ova lisnata zelena biljka je se vjekovima koristi u dalekoistočnoj praksi zbog svojih sposobnosti tretiranja opekotina, posjekotina, rana itd. Njena svojstva su dokazana i brojnim naučnim studijama.

Kako pomaže koži?

Bez obzira na tip kože koji imate, ova biljka vam može pomoći na barem jedan način. Umiruje i reparira iritiranu kožu. Pored toga tretira akne i umiruje posebno osetljivu kožu.

Prepuna je amino-kiselina, beta-karotena, masnih kiselina, kao i fitohemikalija poput vitamina C, A, B1 i B2.

U sadejstvu, ovi sastojci stimulišu proizvodnju kolagena, jer su puni antioksidanata, koji ćelijama kože daju anti-mikrobni boost i pružaju protivupalna dejstva. Dakle, ako tražite „čudesan“ sastojak koji će da učvrsti, regeneriše, umiri kožu ili tretira akne – ova biljka je ono što vam treba.

Jak antibakterijski učinak

Ona djeluje antibakterijski, liječi rane, sprječava nastajanje čireva i ublažava stvaranje ožiljaka. Ova biljka jača i vene. U njezi kože posebno je prikladna za njegu zrele kože, jer potiče obnavljanje perifernih krvnih žila i prirodnu proizvodnju kolagena. I koža s ekcemima, ranama i opeklinama profitirat će od ljekovitog djelovanja gotu kole. Loše prokrvljena, blijeda koža dobiva svježi izgled.

Ovu čudesnu biljku zovu je i Gotu Kola

Zelena biljka pripada porodici štitarki i raste u tropskim krajevima. Na vlažnom tlu može se uzgajati i kod kuće. U ajurvedskoj medicini ona se ubraja među najvažnije lekovite biljke – prema legendi su se ranjeni bengalski tigrovi valjali u njenim listovima da bi zaliječili rane. Otuda i jedan od naziva za ovu biljku: »tigrova trava«. Ona djeluje antibakterijski, liječi rane, sprečava nastajanje čireva i ublažava stvaranje ožiljaka. Ova biljka jača i vene. U njezi kože posebno je prikladna za njegu zrele kože, jer potiče obnavljanje perifernih krvnih žila i prirodnu proizvodnju kolagena. I koža s ekcemima, ranama i opeklinama profitiraće od lejkovitog dijelovanja gotu kole, kako je još zovu. Loše prokrvljena, blejda koža dobiva svježi izgled.

Anti-age djelovanje

Cica takođe može da umanji vidljivost bora i staračkih fleka. Pošto štiti kožu od spoljašnjih faktora oštećenja kože (poput zagadjenja), djeluje preventivno na prve znakove preranog starenja. Ako vam je koža suva i izgleda umorno i beživotno, može vam pomoći i za to. Ova biljka pomaže posvetljivanju kože, ali takođe povećava nivo hidratacije u gornjem sloju kože. Podstiče cirkulaciju, smanuje gubitak vlage i pomaže u ćelijskom obnavljanju.

Kozmetički efekti kreme

  • Zacjeljuje rane i djeluje antibakterijski, za ranjenu, opečenu kožu i kožu s ekcemima;
  • Podstiče obnavljanje perifernih krvnih žila, posebno kod blijede kože;
  • Podstiče proizvodnju kolagena, idealna za zrelu kožu;
  • Podstiče prokrvljenost, jača vene, ublažava stvaranje ožiljaka;

Dakle, ako želite riješiti neki kožni problem ili licu dati novu svježinu, uvrstite kremu od “Tigrove trave” u svoju dnevnu i noćnu rutinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *